29 maig Presentació Projecte Pati
Varem començar a parlar del projecte del pati a finals del curs 2014/15, i durant aquest anys hem anat definir-lo fins arribar al moment que estem ara, a on ja podem dir que tenim un projecte definit. Si, el procés ha sigut llarg, més del que ens pensàvem, però veient en el punt en que estem ara així havia de ser, i el resultat ens ho confirmarà. Quan començàvem a parlar del projecte, el que volíem era incorporar algun element que oferís noves oportunitats de joc als nens i nenes.
La idea era fer estructures amb elements reciclats, ja fos amb pares i mares o amb professionals. Durant el curs 2015/16 ens vàrem organitzar amb una comissió, amb mestres i pares, i vàrem continuar definint el projecte. Els mestres varen observar els nens i nenes, varen estar preguntant als nens de primària què volien al pati, i des de l’Ampa vàrem recollir les opinions i propostes de les famílies amb un qüestionari, i a més a més, el claustre de mestres definien quins espais volien que tingués el pati. Així comença a emergir quin tipus de pati volíem: Amb aquest plantejament és va fer una reunió amb l’ajuntament, a finals del 2016, a on es va ensenyar aquesta primera proposta i l’Ajuntament ens va donar el seu recolzament al projecte, a més a més de suport econòmic, ens va demanar que lideréssim el procés i tinguéssim en compte les recomanacions del departament d’ensenyament, entre elles, de que tots els elements estiguessin homologats.
Amb tot això, ens començàvem a acostar al nostre objectiu: En aquest moment, es va veure la necessitat de comptar amb un suport professional per acabar de definir el projecte, ja necessitàvem una mirada global del projecte, per unir els diferents interessos i poder lo materialitzar.
Així ens vàrem posar en contacte amb una paisatgista, l’Inara Hasanova, qui ja va dissenyar el pati de l’antiga escola bressol.Només amb la primera visita ja ens va fer pensar més enllà, ens va obrir la ment i les possibilitats. Perquè pensar en comprar elements de jocs quan podíem fer la majoria d’aquests amb elements naturals? Perquè no aprofitàvem les necessitats que havien emergit de canviar el pati per realment transformar-lo i que fos un nou espai educatiu per l escola? Perquè si som escola verda no fem que el pati sigui un jardí? Doncs sí, perquè no!I aquí estem.
Amb un esquema de com serà el pati, amb un professional que l executarà i amb un primer pressupost per a iniciar-lo.
Com veieu en el planol, el nou pati passarà de tenir dos dimensions a: Planell proposta de pati a on es veuen els arbres.
Planell proposta sense els arbres nous, per a veure els espais
A tenir relleu, creant desnivells que donaran al pati nous espais i possibilitats.
Amb natura, incorporant nous arbres i arbustos. I gaudint del seu cicle, de veure el procés quan creixent, i de que les fulles caigudes siguin un element més de joc.
Formes i colors, tant per les flors com pels ocells i animalons que es puguin amagar en ell.
Amb zones de jocs, de taules, bancs i sorrals
Aprofitant els elements que ara hi ha, com les casetes, la Font o la pèrgola
Es un projecte llarg, no només perquè els arbres han de créixer, sinó perquè caldrà fer-ho en diferents fases, tant pel cost econòmic que té, com per adequar-ho als diferents moments en que es podrà fer en que no hi hagi activitat a l’escola i amb el moment ideal per a la vegetació que es vol incorporar.Per això, ara entrem en la fase de posar calendari, planificar i buscar els recursos necessaris.Si voleu, podeu participar d’aquest procés, que com veieu, ha agafat molta embranzida.
El dimarts 13 de juny de 2016 es va fer una reunió informativa per a poder resoldre dubtes, segur que ara en surten més, ja sabeu que us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del mail ampapals@gmail.com
Proposta del projecte de Transformació del Pati Inara Juny 2017